Dari Dapur Cikgu Zue

Friday, June 14, 2013

Gulai Darat Dengan Umbut Kelapa...


Bahan- Bahan :

2 kilo daging cincang (yang banyak lemak lagi best)
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 ketul lengkuas (diketuk)
6 batang serai (diketuk)
3-4 keping asam keping
1/2 keping nisan (gula Melaka)
5 sudu besar rempah gulai darat ( rempah kerutuk atau rempah kari pun boleh juga)
3 sudu besar cili kering / serbuk cili
3 sudu besar kerisik
Garam 
1/2 kilo santan

Cara Penyediaan :

1.  Cuci daging dan toskan.
2.  Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
3.  Masukkan daging di dalam periuk.
4.  Masukkan bahan kisar, rempah, cili kering, lengkuas, 
     serai, asam keping, nisan, dan garam ke dalam 
     periuk yang berisi daging.  Gaulkan hingga sebati.  
     Biarkan / perap selama lebih kurang sejam hingga keluar
     air daging kemudian masak dengan api kecil  hingga 
     mendidih (untuk mati awas).  Biarkan semalaman (untuk
     mendapatkan rasa yang lebih sedap).
5.  Esoknya, masukkan santan dan umbut kelapa. Masak 
     dengan sempurna kemudian hidangkan...Yummy...macam
     gulai kenduri gitu....
6.  Kalau hendak lagi sedap dan terangkat, masukkan budu 
     ke dalam gulai ini...perghhhh...(orang Kelantan memang
     masukkan budu dalam gulai nih)...


Alkisahnya :


           Cuti sekolah pertengahan tahun baru-baru ini, saya telah pulang ke kampung di Wakaf Che Yeh.  Saya bertolak dari Ampang lebih kurang pukul 10 pagi hari Sabtu dan sampai di WCY pada malamnya kerana kami sekeluarga pulang melalui jalan Kuantan - Terengganu.   Kebetulannya, pada hari Ahad, abah saya mengupah orang dan menyewa jentolak untuk membersihkan kawasan tapak rumah saya (bersebelahan rumah kakak saya).  Di tapak itu, terdapat tujuh batang pokok kelapa yang ditanam oleh Abah saya.  Ketujuh-tujuh pokok kelapa itu mesti ditebang kerana saya berhajat untuk mendirikan rumah di tapak itu (entah bila).  Kami mengambil dua batang umbut kelapa daripada dua   batang pokok kelapa yang ditebang.  Selebihnya kami memberikan kepada kenalan dan orang kampung / jiran.  Sebenarnya, umbut kelapa daripada tujuh batang pokok kelapa itu boleh dimasak gulai untuk kenduri satu kampung.  Air kelapa muda pula, kami jadikan 'coconut shake'.  Fuh, enak sungguh 'coconut shake' yang dibuat oleh anak lelaki saya, Danial.  Pendek kata, kami menikmati 'coconut shake sepuas-puasnya, maklumlah kelapa muda berlambak-lambak.  Daripada sebatang umbut kelapa, saya potong kepada empat bahagian.  Dua bahagian sudah saya masak di rumah Umi saya di Wakaf Che Yeh, sebahagian lagi disimpan di rumah umi saya, manakala sebahagian lagi saya bawa pulang ke Ampang.  Sebatang lagi umbut kelapa belum diproses.  Baru hari ini saya berkesempatan memasaknya untuk dibawa ke sekolah dan makan beramai-ramai dengan kawan-kawan. Kawan-kawan puji sedapppp...dan rasanya macam gulai kenduri kawah di Kelantan....cubalah...Malam ini, suami saya makan nasi tiga pinggan dek penangan gulai darat umbut kelapa nih...Tak percaya?  Cubalah...