Dari Dapur Cikgu Zue

Sunday, December 1, 2013

Cheese Lapis Pesona






Bahan- Bahan :

A)  500 gm cream cheese (Philadelphia)

      1/2 cawan gula kastor 
      susu segar (agak-agak)
      2 peket biskut marry warna coklat

Cara Penyediaan :

Bahan A :
1.  Biarkan cream cheese dalam suhu bilik agar ia lembut. 
     Setelah lembut, putar cream cheese hingga hancur 
     bersama susu segar dan gula, Ketepikan.
2.  Lapik loyang atau bekas dengan plastik cerah supaya 
     kek tidak melekat pada loyang. (agar senang      
     dikeluarkan dari loyang)
3.  Panaskan susu segar.  Celupkan biskut marry ke dalam 
     susu segar kemudian atur biskut marry sekeping-
     sekeping sehingga menutupi bahagian dasar loyang.
4.  Letakkan cheese yang telah diputar tadi sebagai satu 
     lapisan di atas biskut marry.  Susun secara berselang-
     seli biskut marry dengan cheese putar sehingga habis.
5.  Lapisan paling atas ialah lapisan cheese putar.
6.  Hancurkan beberapa keping biskut marry menjadi 
     serbuk kemudian tabur di atas lapisan paling atas.
7.  Simpan kek yang telah siap di dalam peti ais sejuk beku 
     selama 7 jam atau semalaman.
8.  Potong kek dalam keadaan beku/keras.  Hidangkan. 
     Siap untuk dimakan.

Alkisahnya :


           Saya belajar buat kek ini daripada adik saya.  Anak-anak saya sangat gemar akan chesse lapis ini.  Nak buat pun tak rumit.  Selamat mencuba...