Bahan- Bahan :
1 paket tepung pulut
Sedikit pewarna hijau atau merah
1 biji santan
1 sudu kecil biji halba
Gula
Secubit garam
Secubit kapur
Cara Penyediaan :
Alkisahnya :
1 paket tepung pulut
Sedikit pewarna hijau atau merah
1 biji santan
1 sudu kecil biji halba
Gula
Secubit garam
Secubit kapur
Cara Penyediaan :
1. Gaul tepung pulut dengan air dan secubit kapur hingga
menjadi doh (pastikan doh tidak melekat ditangan)
2. Tambah sedikit pewarna hijau atau merah.
3. Gentel doh sebesar biji nangka dan masak di dalam air
mendidih. Doh yang terapung menunjukkan doh telah
masak. Keluarkan doh yang telah masak, kemudian
masukkan ke dalam bekas yang berisi air agar doh tidak
melekat sesama sendiri.
4. Masak santan dengan gula di dalam periuk. Masukkan
secubit garam, sesudu kecil biji halba serta dua helai
daun pandan.
5. Masukkan doh ke dalam santan. Masak dengan api kecil
hingga santan mendidih.
6. Hidangkan. Pengat biji nangka siap untuk dimakan.
menjadi doh (pastikan doh tidak melekat ditangan)
2. Tambah sedikit pewarna hijau atau merah.
3. Gentel doh sebesar biji nangka dan masak di dalam air
mendidih. Doh yang terapung menunjukkan doh telah
masak. Keluarkan doh yang telah masak, kemudian
masukkan ke dalam bekas yang berisi air agar doh tidak
melekat sesama sendiri.
4. Masak santan dengan gula di dalam periuk. Masukkan
secubit garam, sesudu kecil biji halba serta dua helai
daun pandan.
5. Masukkan doh ke dalam santan. Masak dengan api kecil
hingga santan mendidih.
6. Hidangkan. Pengat biji nangka siap untuk dimakan.
Alkisahnya :
Pengat biji nangka ini merupakan makanan tradisional orang Kelantan. Anak-anak saya sangat suka akan pengat biji nangka ini. Saya pasti semua orang Kelantan tahu buat benda ini, kalau tidak, bukan orang Kelantanlah dia...hehehhe...Walaupun anak-anak saya suka sangat pengat ini, saya hanya membuatnya pada bulan puasa sahaja...hehehe. Rasanya? Sedap sangatttt....cubalah...
No comments:
Post a Comment