Dari Dapur Cikgu Zue

Wednesday, July 10, 2013

Pengat Butir Nangka

Bahan- Bahan :

1 paket tepung pulut

Sedikit pewarna hijau atau merah
1 biji santan
1 sudu kecil biji halba
Gula
Secubit garam
Secubit kapur

Cara Penyediaan :


1.  Gaul tepung pulut dengan air dan secubit kapur hingga
     menjadi doh (pastikan doh tidak melekat ditangan)
2.  Tambah sedikit pewarna hijau atau merah.
3.  Gentel doh sebesar biji nangka dan masak di dalam air 
     mendidih.  Doh yang terapung menunjukkan doh telah 
     masak.  Keluarkan doh yang telah masak, kemudian 
     masukkan ke dalam bekas yang berisi air agar doh tidak 
     melekat sesama sendiri.
4.  Masak santan dengan gula di dalam periuk.  Masukkan
     secubit garam, sesudu kecil  biji halba serta dua helai 
     daun pandan.
5. Masukkan doh ke dalam santan.  Masak dengan api kecil 
     hingga santan mendidih.
6.  Hidangkan.  Pengat biji nangka siap untuk dimakan. 
     

Alkisahnya :


           Pengat biji nangka ini merupakan makanan tradisional orang Kelantan.  Anak-anak saya sangat suka akan pengat biji nangka ini.  Saya pasti semua orang Kelantan tahu buat benda ini, kalau tidak, bukan orang Kelantanlah dia...hehehhe...Walaupun anak-anak saya suka sangat pengat ini, saya hanya membuatnya pada bulan puasa sahaja...hehehe.  Rasanya? Sedap sangatttt....cubalah...

No comments:

Post a Comment