Nasi :
Masak beras dengan air bunga berwarna biru untuk nasi kerabu warna biru.
Gunakan pewarna kuning telur untuk nasi kerabu warna kuning
Bahan-bahan :
A. Ulam
Timun
Taugeh
Kobis
Daun kesum
Kacang panjang
Serai
Bunga kantan
Daun kunyit
*Semua bahan dihiris
halus.
B. Kerabu
Kelapa
Bawang besar dipotong
bulat sebagai hiasan
Cili besar hijau/merah
– dipotong serong sebagai hiasan
Isi ikan
rebus/bakar
Kelapa parut - digoreng tanpa minyak
Bawang merah
Serai
Lada hitam
Gula
Garam
1. Isi ikan
dan kelapa parut - ditumbuk kasar.
2. Bawang
merah, serai dan lada hitam ditumbuk lumat.
3. Gaul semua bahan dan masukkan gula dan garam
secukup rasa.
secukup rasa.
C. Tumisan
1 kilo santan
Cili kering
5 batang serai ditindik
5 keping asam keping
Gula
Garam
1. Masukkan
semua bahan ke dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana. Sentiasa kacau.
2. Setelah santan mendidih, kecilkan api dan biarkan
hingga santan pekat dan pecah minyak.
***Nasi dihidang
bersama ulam, tumisan, budu, kerabu kelapa, telur asin, keropok keping.
Lauk tambahan - ikan kembung goreng bertepung / hirisan daging
bakar / ayam goreng.
Kisahnya :
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera....
Kisahnya :
Biasanya masak nasi kerabu ni pada bulan puasa saja. Hari-hari biasa, kalau nak makan, beli je kat makcik Kelantan tu...hehehe..kat kantin sekolah pun selalu dijual. Pada bulan puasa, kalau masak nasi kerabu, mesti buat banyak-banyak, kemudian jemput adik-beradik datang berbuka...seronok dan meriah gitu.....wallala...
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera....
No comments:
Post a Comment