Dari Dapur Cikgu Zue

Friday, May 4, 2012

Nasi Kerabu Tumis Kelantan


Nasi :
Masak beras dengan air bunga berwarna biru untuk nasi kerabu warna biru. 
Gunakan pewarna kuning telur untuk nasi kerabu warna kuning

Bahan-bahan :
 A.   Ulam
Timun
Taugeh
Kobis
Daun kesum
Kacang panjang
Serai
Bunga kantan
Daun kunyit

*Semua bahan dihiris halus.

 B.  Kerabu Kelapa 
Bawang besar dipotong bulat sebagai hiasan
Cili besar hijau/merah – dipotong serong sebagai hiasan
Isi ikan rebus/bakar
Kelapa parut - digoreng tanpa minyak
Bawang merah
Serai
Lada hitam
Gula
Garam

1.   Isi ikan dan kelapa parut - ditumbuk kasar.
2.   Bawang merah, serai dan lada hitam ditumbuk lumat.
3.   Gaul semua bahan dan masukkan gula dan garam
      secukup rasa.

 C.  Tumisan
   1 kilo santan
    Cili kering
    5 batang serai ditindik
    5 keping asam keping
    Gula
    Garam

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana. Sentiasa kacau.
2. Setelah santan mendidih, kecilkan api dan biarkan hingga santan pekat dan pecah minyak.

***Nasi dihidang bersama ulam, tumisan, budu, kerabu kelapa, telur asin, keropok keping.
Lauk tambahan -  ikan kembung goreng bertepung / hirisan daging bakar / ayam goreng.

Kisahnya :


       Biasanya masak nasi kerabu ni pada bulan puasa saja.  Hari-hari biasa, kalau nak makan, beli je kat makcik Kelantan  tu...hehehe..kat kantin sekolah pun selalu dijual.  Pada bulan puasa, kalau masak nasi kerabu, mesti buat banyak-banyak, kemudian jemput adik-beradik datang berbuka...seronok dan meriah gitu.....wallala...


Selamat mencuba dan selamat menjamu selera....

No comments:

Post a Comment