Dari Dapur Cikgu Zue

Saturday, December 22, 2012

Ayam Mangga


Bahan bahan :

Bahan  A : Perapan Ayam 
10 keping dada ayam (dipotong dadu)
Kunyit
Garam
Serbuk perasa
1 inci halia (ditumbuk)
2 biji putih telor
2 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung gandum

Bahan B : Sos Ayam
1 buku bawang bawang putih (tumbuk lumat)
1 botol sos plum (kecil)
Gula
Garam
Air
1 biji jus lemon
  
Bahan C : Kerabu
2-3 biji mangga muda (diparut)
10 tangkai cili padi (potong halus)
5 ulas bawang merah (dihiris nipis-nipis)

Cara Penyediaan :

1.  Gaul isi ayam, halia, putih telor, kunyit, garam dan
     serbuk perasa hingga sebati.
2.  Golekkan atas campuran tepung gandum dan tepung
     jagung. 
3.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.
4.  Tumis bawang putih di dalam kuali.  
5.  Masukkan  sos plum, gula, garam, dan air serta jus lemon.
     Biarkan sos mendidih dan pekat. 
6.  Letakkan ayam di atas pinggan.  Tabur bahan C.  Curah
     sos di atas ayam.  Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment