Bahan- Bahan :
Udang (kupas kulit dan isinya dipotong dadu)
Isi ayam (dipotong dadu)
Udang kering (dikisar halus)
2 tin cendawan butang (dipotong dadu)
6 batang serai
2 labu bawang besar / 10 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 kotak kecil santan kara
Daun kesom / daun limau purut
Garam secukup rasa
Dua sudu besar lada hitam (ditumbuk lumat)
Cara Penyediaan :
Alkisahnya :
Udang (kupas kulit dan isinya dipotong dadu)
Isi ayam (dipotong dadu)
Udang kering (dikisar halus)
2 tin cendawan butang (dipotong dadu)
6 batang serai
2 labu bawang besar / 10 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 kotak kecil santan kara
Daun kesom / daun limau purut
Garam secukup rasa
Dua sudu besar lada hitam (ditumbuk lumat)
Cara Penyediaan :
1. Cuci udang dan ayam kemudian toskan.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
Toskan airnya.
3. Tumis bahan kisar dan udang kering di dalam periuk
hingga garing dan naik bau.
4. Masukkan isi ayam. Goreng isi ayam hingga masak.
Setelah itu ketepikan bahan tumis.
5. Masak nasi di dalam periuk lain. Lebihkan sukatan
air untuk mendapatkan nasi lembik. Masukkan juga air
daripada bahan yang telah dikisar.
6. Apabila nasi mula mendidih, kacau nasi berterusan agar
nasi hancur. Jika nasi pekat, tambah air.
7. Setelah nasi betul-betul sudah hancur, masukkan bahan
tumisan ke dalam periuk diikuti isi udang dan cendawan
butang. Kacau hingga sebati.
8. Kemudian masukkan garam, lada hitam, serbuk perasa
(maggi secukup rasa), santan dan daun kesom / daun limau
purut. Kacau lagi hingga sebati.
(maggi secukup rasa), santan dan daun kesom / daun limau
purut. Kacau lagi hingga sebati.
9. Hidangkan di dalam mangkuk. Tabur ikan bilis goreng dan
bawang goreng sebagai hiasan.
bawang goreng sebagai hiasan.
10. Siap untuk dimakan...pasti terangkat!!!!
Alkisahnya :
Resepi bubur lambuk ini saya belajar daripada seorang rakan guru semasa saya mengajar di STBM dahulu. Kalau ikut resepinya, beliau juga memasukkan kacang merah ke dalam bubur. Saya tidak memasukkan kacang merah sebab saya tidak menggemarinya. Saya juga mengubah suai sedikit resepi yang asal supaya 'kena' dengan selera saya sekeluarga.
Bubur lambuk ini merupakan hidangan kegemaran anak-anak dan suami saya pada bulan puasa. Kalau anak-anak saya demam dan tiada selera makan, saya juga akan memasakkan bubur lambuk ini untuk mereka. Jika saya memasak bubur lambuk ini dalam bulan puasa, saya akan memasaknya dalam kuantiti yang banyak untuk diagih-agihkan kepada jiran-jiran terdekat. Jiran-jiran saya yang terdiri daripada rakan-rakan guru di sekolah saya sangat suka bubur lambuk saya ini terutamanya anak-anak mereka. Menurut mereka, rasa bubur lambuk saya ini lain daripada yang lain. Atas permintaan anak-anak mereka, mereka meminta resepi daripada saya untuk memasaknya sendiri di rumah. Bubur lambuk yang saya bagi tak cukup, kata salah seorang rakan saya...hehehhe, mesti sedap sangatlah tu kan....Kalau anda nak tahu sedap atau tidak bubur lambuk saya ni, cubalah resepi saya ini ya...
Bubur lambuk ini merupakan hidangan kegemaran anak-anak dan suami saya pada bulan puasa. Kalau anak-anak saya demam dan tiada selera makan, saya juga akan memasakkan bubur lambuk ini untuk mereka. Jika saya memasak bubur lambuk ini dalam bulan puasa, saya akan memasaknya dalam kuantiti yang banyak untuk diagih-agihkan kepada jiran-jiran terdekat. Jiran-jiran saya yang terdiri daripada rakan-rakan guru di sekolah saya sangat suka bubur lambuk saya ini terutamanya anak-anak mereka. Menurut mereka, rasa bubur lambuk saya ini lain daripada yang lain. Atas permintaan anak-anak mereka, mereka meminta resepi daripada saya untuk memasaknya sendiri di rumah. Bubur lambuk yang saya bagi tak cukup, kata salah seorang rakan saya...hehehhe, mesti sedap sangatlah tu kan....Kalau anda nak tahu sedap atau tidak bubur lambuk saya ni, cubalah resepi saya ini ya...
No comments:
Post a Comment