Dari Dapur Cikgu Zue

Tuesday, July 16, 2013

Ketupat Sotong

Bahan- Bahan :

15 ekor sotong sederhana besar

5 sudu besar beras pulut
3 biji santan pekat
2 helai daun pandan
Gula merah / 3 keping besar nisei kerek (manis secukup rasa)
Secubit garam


Cara Penyediaan :


1.   Cuci beras pulut, kemudian rendam lebih kurang satu
      jam.
2.   Bersihkan sotong. Toskan beras pulut.
3.   Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong.  Isikan 3/4
      bahagian sahaja, kemudian klip hujung perut sotong 
      dengan lidi kecil agar beras pulut tidak keluar. (Jika beras
      pulut diisi terlalu penuh, beras pulut akan menjadi terlalu
        padat dan tidak akan masak dengan sempurna, malah
      sotong akan menjadi keras). 
4.  Masukkan santan di dalam periuk diikuti  gula merah, 
     secubit garam, sotong dan daun pandan.  Masak sotong
     hingga masak dan kuah menjadi pekat.  Pastikan api 
     sederhana agar santan tidak pecah minyak.
6.  Hidangkan. Ketupat sotong siap untuk dimakan. 
     

Alkisahnya :


           Ketupat sotong ini juga merupakan makanan tradisional orang Kelantan.  Anak-anak saya sangat suka akan ketupat sootng ini.  Saya pasti semua orang Kelantan tahu buat benda ini, kalau tidak, bukan orang Kelantanlah dia...hehehhe...Walaupun anak-anak saya suka sangat ketupat sotong, saya hanya membuatnya pada bulan puasa sahaja...hehehe.  Rasanya? Sedap sangatttt....cubalah...

No comments:

Post a Comment