Dari Dapur Cikgu Zue

Friday, May 4, 2012

Kuey Teow Ladna


Bahan-bahan :

Bahan A :
Bawang merah
Bawang  putih
Cili kering

Bahan B :
Sos tiram
Kicap cair
Kicap sotong
Pati ayam
Lada sulah (black pepper)
Air rebusan daging

1 sudu besar tepung jagung

Bahan C :
Isi ayam - di potong kiub
Sotong
Udang

Bahan D :
Jagung muda
Buah tomato
Bunga kobis
Sawi


Cara Penyediaan :

1. Goreng kuey teow dengan kicap masin – ketepikan
    dalam mangkuk.
2. Tumis bahan A di dalam periuk.
3. Masukkan bahan  B ke dalam periuk bersama bahan
    A.
4. Masukkan pula bahan C dan akhir sekali bahan  D.
5. Masukkan 1 sudu besar tepung jagung untuk pekatkan kuah.
6. Tuang kuah di atas kuey teow seblum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment